2015. szeptember 2., szerda

Sárkányszem........ NÖV.-747 - Jelenlegi ára: 450 Ft


"Dimocarpus longan"
A Sapindaceae (szappanfélék) családjába tartozó longán gyümölcs/fa szoros rokonságban áll a szintén ebbe a családba tartozó licsivel.   Longan, lungan, néven emlegetik, és a licsi kistestvérének tartják. Botanikai elnevezése újabban Dimocarpus longan, de Euphoria longan és Nephelium longana néven is megtaláljuk. Nem értékelik annyira és nem olyan felkapott exportcikk, mint a licsi. Prof. G. Weidman Groff tudós szerint kevésbé fontos mint ehető gyümölcs, de annál fontosabb a keleti orvoslásban gyógyászati célra használt gyümölcsként.
Kelet- Kínában honos, Kwangtun, Kwangsi, Schwezan és Fukien tartományokban. Máig itt termesztik a legnagyobb mennyiségben.
Groff szerint a longant 1798-ban vitték Indiába, de az indiai irodalom szerint a longan nem csak Kínában honos, hanem Dél-nyugat Indiában Assam hegyvidékén és a Garo dombos erdeiben. Bengálban, és más vid�! �keken eleinte árnyékadó fának ültették.
Elterjedt fa még Indokínában (Thaiföldön, Kambodzsában, Laosz szigetén, Vietnámban, Taiwanon). A Maláj-szigeteken és a Fülöp-szigeteken is megtalálható, de termést ott nem hoz. Ennek oka, hogy a licsitől hőmérsékleti igényében eltérően a longan a hűvösebb, szubtrópusi vidékeken érzi jól magát, ahol télen fagyponthoz közelít a klíma, sőt, ahhoz, hogy virágozzék, szüksége is van erre a hűvösebb periódusra.
A longán fa terebélyes, egy kifejlett példány 9-12 m magasságot ér el, és koronája kb. 14 méter széles. A törzset szürkésbarna, durva, rücskös kéreg borítja.
Vékony ágai a hosszú törzsön felfelé növekszenek. Levélzete örökzöld, külsőre a mi diófánkéhoz hasonlít. Levele ovális, csúcsos végű, felszínén fényes, bőrszerű, fonákján szürkészöld és finoman szőrözött. Esztétikai értéke miatt d! ísznövényként is kedvelt.
Virágzata bugavirágzat, ! a halványsárgának vagy zöldesfehérnek mondható virágok a hajtáscsúcson jelennek meg és ötösével-hatosával nyílnak felfelé álló fürtökben, vegyesen női és hímivarúak.
A beporzást követően kifejlődő bogyókat sárgásbarna páncél takarja. Egy-egy fürt súlya több kilónyi is lehet. Termesztési helyén ritkítják is, hogy nagyobb bogyók fejlődjenek.
longan_sarkanyszem. jpgA terméshéj gyöngyházszínű, zselés állagú gyümölcshúst takar, melyben egy fényes, sötétbarna, 0, 5-1 cm átmérőjű mag található. Innen a növény népi elnevezése: sárkányszem vagy szemgolyó.
Termesztését több országban szorgalmazták, 1903-ban Floridában is termesztésbe vonták és népszerűsítették, de igazán nem terjedt el, aromája, íze ott elmaradt a licsiétől, pedig beltartalmát tekintve is értékes gyümölcs.
A gyümölcs mint étel:
A gyümölcshús ropogós, ilyen marad főzés,! párolás után is, ahogyan a kínaiak készítik. Általában többféle zöldséggel, hússal főzik. Illatos, édes-savanykás íze dominál az ételekben. Frissen jóval aromásabb az íze, és ezt a konzerválás vagy a befőzés alig csökkenti.
Kínában a termés zömét aszalják vagy konzerválják. Likőrt is készítenek belőle.
Használata a gyógyászatban:
A gyümölcshús lázcsillapító, féreghajtó és elismert méregellenes szer. A szárított gyümölcs főzete alkalmas az álmatlanság kezelésére, és gyenge idegzetűek idegrendszerének erősítésére. Észak- és Dél- Vietnámban is használják a szem, vagyis a gyümölcs magjának préselményét abban a hitben, hogy kígyómarásnál megköti a mérget.
    A levelek és a virágok kaphatók a kínai gyógynövény piacon, bár nem az ősi tradícionális medícina kellékei.
    A levelek quercetint és quercitrint tartalmaznak.
!     A megszárított virágokat Malajziába szintén gyógyászati c! élra exportálják.
    A magot az erős izzadás ellenszereként tartják nyilván, a porított magbelső pedig, ami szaponint, tannint és zsírt is tartalmaz, vérzéscsillapító.
    A magok szaponintartalma miatt szappant is készítenek belőle.
 1 ADAG 3 MAGOT TARTALMAZ!
 
 
 
Bankiadatok: 11600006-00000000-61757402
 


Jelenlegi ára: 450 Ft
Az aukció vége: 2015-09-23 15:23 . Sárkányszem........ NÖV.-747 - Jelenlegi ára: 450 Ft

Megjegyzés küldése

Megjegyzés küldése