2021. június 30., szerda

Budapest története - A MAGYAR NÉP ÉS IFJUSÁG SZÁMÁRA - Dr. Göőz József (1890) - Jelenlegi ára: 16 990 Ft

Nyomtatta a Franklin-Társulat nyomdája. Képekkel diszitett kiadás.
Előszó
Ha egy vidéki magyar ember Budapestre vetődik, nem győzi eléggé dicsérni fővárosunk szépségét. Akár a Duna partján emelkedő paloták sorát; akár a sugárutat vagy a Muzeum környékét; akár az egész tájképet vegye szemügyre; keblében büszke önérzet támad. Jól esik lelkének az a tudat, hogy ha más nemzet, például a franczia Párissal, az osztrák Bécscsel dicsekedhetik; nekünk is van ám szép fővárosunk: Budapest.
Hosszasabban vizsgálódva meggyőződést szerezhetünk magunknak arról, hogy fővárosunk ódon külsejét helyenként még nem cserélte föl ujabb szabású, diszesebb formával. Az égbe meredő paloták mellett földhöz ragadt, alacsony hajlékok érthetően magyarázzák, hogy Budapest korántsem lehetett mindig ily világváros, mint ma. Volt idő s talán nem is oly nagyon régen, mikor még a Dunapartot a Vigadó tájékán bűzhödő iszap, szemétdomb ékteleníté. Annak se nagy ideje, mikor Buda és Pest lakói keményebb télnek idején néha hetekig, sőt hónapokig sem érintkezhettek egymással, mert a zajló Duna gátot vetett jó szándékuk elé. A hajóhíd ugyan arra való lett volna, hogy rajta egyik partról a másikra átkelhessenek; de mi haszna, ha ilyenkor a rakonczátlan folyam hátáról azt is biztosabb helyre kellett szállítani. Öreg emberek meg még arra is emlékezhetnek, hogy itt, hol ma diszesebbnél diszesebb szinházak hirdetik a magyar nyelv zengzetességét, az ő gyermekkorukban csak német szinészek foglaltak tért s az iskolákban is kivétel nélkül németül vagy latinul tanítottak.
Fővárosunk csak száz meg száz esztendő leforgatása alatt érhette el mai nagyságát és jelentőségét. Ezen fejlődés menete képezi történetét, melylyel ebből a könyvből meg fogunk ismerkedni. Majd meglátjuk milyen körülmények gátolták vagy segítették gyarapodásában s kiknek köszönhetjük, hogy ma Budapest Magyarországnak középpontja, fővárosa.  
A képen látható állapotban( Borító kissé kopott, elszíneződött. Néhány lap foltos, belső-gerinc meglazult.. könyvtári könyv volt.   A képen látható állapot).
Ajánlom figyelmébe a teljes kínálatom, sok mesekönyv található az oldalamon.
Korának megfelelő állapot.


Jelenlegi ára: 16 990 Ft
Az aukció vége: 2021-07-01 05:17 .

Megjegyzés küldése

Megjegyzés küldése