2020. április 26., vasárnap

Romanovok és Raszputyin 3 db könyv 2600 ft / darabonként is ! - Jelenlegi ára: 2 600 Ft

Ha a többi eladó könyv közül másikat is megvennéd, összeválogathatod és felteszem külön aukcióba, úgy tudod leütni!
Darabonként is / előtte egyeztessünk / de ha lehet, egyben eladó.
Gudrun Ziegler
A Romanovok titka   700 ft
1994 nyarán számos orosz városban gyászünnepségen emlékeztek meg az 1918-ban meggyilkolt cári családról. Moszkvában felavatták II. Miklós emlékművét, Jekatyerinburgban pedig, Ahola cár és családja a halálát lelte, éjszakai halottvirrasztást tartottak. A ház, a gyilkos tett színhelye nincs már meg, de néhány ember emlékezete megőrizte azt a helyet az erdőben, ahol 1991-ben szigorú biztonsági rendszabályok közepette kiástak kilenc csontvázat.  
Azóta a genetikai vizsgálatok igazolták, hogy köztük vannak a cár, a cárné és három lányuk földi maradványai. A többi csont a cári család orvosáé és három fiatal nőé, akik nem álltak rokonságban az orosz cári családdal. Anasztazija, a legkisebb cárleány és öccse holttestének nem volt semmi nyoma; minden bizonnyal elégették a gyilkosok.  
A Romanovok történetét olyan csúcsok és szakadékok kísérik, mint kevés más uralkodóház családi krónikáját; könyvünk ezt a színes kaleidoszkóphoz hasonló történetet beszéli el. Feszült és vértől borított képekben válik érzékletessé a cári trónra került uralkodók, monarchiák különböző, nem egyszer ellentmondásos jelleme. A szerzőnő, Gudrun Ziegler dinamikus fejezetek során mutatja be az orosz birodalom hatalmasainak tündöklését és bukását, mesél álcárevicsekről, beszámol lázadásról és elnyomásról. A hatalom – nemegyszer véres – gyakorlatát éppúgy megrajzolja, mint az országhatárokon messze túlnyúló szerelmi- és érdekszövetségek változatos kavalkádját, s az udvari cselszövények hálóit szövő intrikusokat is megismerteti az olvasóval – egészen az utolsó cár, II. Miklós és családja meggyilkolásáig, 1918-ig.  
Ez a könyv a Romanovok, az orosz cári dinasztia változatos történetét beszéli el – háromszáz évnél is hosszabb históriáját.  
Izgalmas ábrázolásban és feszült jelenetekben válik érzékletessé a cári trónra került uralkodók különböző, nemegyszer ellentmondásos jelleme. A kötet az orosz birodalom hatalmasainak tündöklését és bukását mutatja be az olvasónak, mesél az álcárevicsekről és titokzatos udvari fondorlatokról, beszámol lázadásról és elnyomásról, és a hatalom változatos gyakorlatát éppúgy megrajzolja, mint a cselszövések finom, ám erős hálóit szövő intrikusok sötét játékait – egészen az utolsó cár, II. Miklós és családja máig sem egészen felderített meggyilkolásáig, 1918-ig.  
S végül, de nem utolsósorban „ gyorsfényképet, pillanatfelvételt” kapunk az utolsó fejezetben az utókor, a történelmi jelen, a 90-es évek Oroszországának igyekezetéről is, hogy megemlékezzék és fellebbentse a fátylat a rejtélyes-véres leszámolásról, valamint a több évszázados múlt értékben gazdag, ám egyben nyomasztó örökségéről, hagyatékáról is.
Elisabeth Heresch
II. Miklós   /  Gyávaság, hazugság, árulás    500 ft
Ki volt valójában II. Miklós, Oroszország utolsó cárja? Melyik kép felel meg a valóságnak, az-e, amelyet a Szovjetunióban rajzoltak meg „ Véres” Miklósról, amely szerint hódító háborúkat folytató, népét elnyomó, véres kezű önkényuralkodó volt, akitől csak megszabadította a világot Lenin, a nagy forradalmár, amikor 1918-ben Jekatyerinburgban legyilkoltatta a cárt egész családjával együtt? Vagy gyöngéd szívű családapa volt, jó barát, hű szövetséges és a béke apostola (hiszen a ma is működő Hágai Nemzetközi Bíróság kezdeményezője és megalapítója volt), mint ahogy egyre több kutató állítja? Elisabeth Heresch, az osztrák történésznő a fenti kérdésekre hiteles források, a cár naplója, kortárs szemtanúk elbeszélése, levelek és fényképek alapján ad feleletet, s egyben új megvilágításba helyezi az évszázad elején óriási fejlődésnek indult hatalmas Orosz birodalom bukásának történetét, s felvillantja azt az általa ténynek tekintett hipotézist, hogy a németek finanszírozták a Nagy Orosz Szocialista Forradalmat.
Edvard Radzinszkij
Az eleven Raszputyin    1400 ft
Raszputyinról, az orosz történelemnek erről a különös, drámai figurájáról tömérdek könyv született már, de Radzinszkij szerint „ a kutatók tolla alatt eltűnt a legfontosabb Raszputyin titka. Legjobb esetben is csak egy durva, szakállas muzsik maradt, aki Henry Miller valamely hőséhez hasonlóan füstölgő fallosszal rohangált Péterváron. ” Radzinszkij tehát nemcsak azt tekintette feladatának, hogy a korábban ismeretlen, orosz levéltárak mélyén vagy magángyűjtőknél rejtőző dokumentumok alapján végre hitelesen rekonstruálja a történteket: azt, hogyan lett egy tanulatlan paraszt a cár és cárné bizalmi embere, aki nélkül éveken át nem születhetett fontos politikai döntés, hogy mi igaz a Raszputyin és a cárné szexuális viszonyával kapcsolatos legendából, hogy miféle orgiákat rendezett Raszputyin, és végül, hogy valójában hogyan gyilkolták meg 1916-ban… A szerző nemcsak az események homályos részleteit kutatja, hanem Raszputyin legnagyobb titkát, hitének különös erejét is, amellyel gyógyítani tudja Alekszejt, a hemofíliában szenvedő trónörököst, amellyel meghódította az örökkön rettegő, idegbeteg cárnét és még számtalan orosz arisztokrata nőt, miközben gyilkos ellenségeket is szerzett magának, akik Oroszország megrontóját és elpusztítóját látták benne. A cár és a cárné azonban a végsőkig kitartott mellette, hiába mesélt nekik számtalan bölcs és megbízható ember – politikusok, egyházi vezetők – a vad részegeskedésekről, orgiákról, hiába olvashatták a titkosrendőrség jelentéseit, amelyek pontosan leírták Raszputyin viselt dolgait. Vajon miért? Mi volt Raszputyin hitének különös titka, amely majdhogynem Oroszország tényleges uralkodójává tette, s máig is életben tartja legendáját? Radzinszkij szerint főhőse az orosz néplélek és néphit egy sajátos, félig-meddig pogány vonását testesítette meg: olyan „ szent eszelős” volt, aki a legalantasabb emberi ösztönöket szabadította fel magában azért, hogy ő maga megtisztulhasson, s a világ szembenézhessen önnön bűneivel… A test kísértései azonban egyre erősebbnek bizonyultak, s a megtisztulás egyre reménytelenebbnek. Radzinszkij Raszputyinja „ eleven”, mert most először szólalnak meg azok a dokumentumok, amelyek megőrizték mind az ő, mind a környezetébe tartozó emberek szavait, s azért is, mert a mai Oroszországban „ lapos és közönséges” mítosz alakult ki „ a cárról és Raszputyin muzsikról, az igazi orosz eszmék, az ortodoxia és az egyeduralom védelmezőiről”.

Jelenlegi ára: 2 600 Ft
Az aukció vége: 2020-04-26 13:30 .

Megjegyzés küldése

Megjegyzés küldése